sobota, 9 stycznia 2016

Tulumba

Tulumba (Turcy nazywają ją: tulumba tatlısı, Grecy: τουλούμπα, Turcy cypryjscy: bombacık; Grecy cypryjscy: πόμπα (pomba), Ormianie: պոմպ (pumps) lub թուլումբա (tulumba), Albańczycy: tulumba, Bośniacy: tulumba, Bułgarzy, Macedończycy i Serbowie: тулумба) - to deser pochodzący jeszcze z czasów Imperium Osmańskiego, który możesz znaleźć m.in. na północnej części wyspy Cypr (Cypr Północny) i południowej części wyspy Cypr (Cypr Południowy).

Tulumba (Turks call it: tulumba tatlısı, Greeks: τουλούμπα, Turkish Cypriots: bombacık; Greek Cypriots: πόμπα (pomba), Armenians: պոմպ (pumps) or թուլումբա (tulumba), Albanians: tulumba, Bosnians: tulumba, Bulgarians, Macedonians and the Serbs: тулумба) - this dessert dates back to the times of the Ottoman Empire, which you can find, among others, in the northern part of the island of Cyprus (Northern Cyprus) and in the southern part of the island of Cyprus (Southern Cyprus).


Składniki: mąka, masło, sól, woda, jajka i syrop. Tulumba wykonana jest ze smażonego ciasta, którezaraz po smażeniu marynowane jest w syropie słodowym. Serwowana jest na zimno, chociaż w Turcji jedzona jest także na ciepło. Może mieć różne kształty. 

Ingredients: flour, butter, salt, water, eggs and syrup. Tulumba is made from a fried dough that immediately after frying digged in malt syrup. Served cold, although in Turkey is  eaten hot. It can have different shapes. 




Tulumba to ciekawy smakołyk, który wart jest spróbowania. Można go znaleźć np. na bazarach w północnej części wyspy (Cypr Północny).

Tulumba is an interesting desert, which is worth a try. You can find it eg. bazaars in the northern part of the island (Northern Cyprus).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz