niedziela, 10 stycznia 2016

Maraş dondurma

Maraş dondurma (turecki: dondurma znaczy lody) - to wyśmienite lody znane w Turcji, które możesz spotkać na północnej części wyspy (Cypr Północny).
Przypuszcza się, że nazwa lodów (maraş) wynika z tego, że oryginalnie pochodzą one z miasta (i regionu) Kahramanmaraş leżącego na południu Turcji.
Składniki używane do produkcji lodów to: mleko, cukier, salep i mastic.
Dzięki użyciu substancji zagęszczających lody długo zachowują swój kształt, będąc odporne na topnienie.

Maraş dondurma można podawać obsypane startymi pistacjami.
Na północnej części wyspy (Cypr Północny) maraş dondurma możesz kupić m.in. w restauracjo-kawiarniach Ekor.


Maraş dondurma (Turkish: dondurma means ice cream) - a delicious ice cream known in Turkey, you can meet on the northern part of the island (Northern Cyprus).
It is believed that the name of ice cream (maraş) is due to the fact that originally they come from the city (and region) of Kahramanmaraş in the south of Turkey.
The ingredients used in the manufacture of ice cream are milk, sugar, salep and mastic.
By using thickeners ice they retain their shape, being resistant to melting.

Maraş dondurma can be given abraded sprinkled with pistachios.

On the northern part of the island (Northern Cyprus) maraş dondurma you can buy, among others, in restauracjo-cafes Ekor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz